Yerel seçimlerle ilgili projeler bir bir açıklanıyor. Klasik belediyecilik hizmetleri ile ilgili sorunlardan ziyade kentlerin vizyonu ile ilgili çözümler ilgi görüyor. Dünyadaki eğilime paralel olarak, bizde de yerel kalkınma konusunda çarpıcı görüşler ileri sürülüyor.
Ana başlıklar halinde göz atarsak, yerel ve bölgesel kalkınma projeleri kentte yaşayanların refahından başka gelir sızıntısını azaltmak ve tasarruf ithalatını artırmak üzerine kurulu.
‘Marka şehir’ klasiği…
Marka şehir konusu o kadar çok konuşuldu ki… Bu konunun suyu çıkmak üzere. Manisa’da da, şehrin markalaşma potansiyelini değerlendirmek üzere çalışmalar başlatıldı, devam ediyor. Markalaşma stratejisinin içeriğinde, turizm, ticaret, imalatçı KOBİ’ler ve spor ağırlıklı bir anlayışın hakim olacağını umuyorum. Yüksek katma değerli OSB’lerle ilgili belediye kaynaklarıyla kat edilecek mesafe sınırlı olabilir.
Yerel üretim ve ticaret deyince KOBİ’lerin öne çıkması gerekiyor. Öncelikle, 25.000.000 TL ciro ve/veya 250 çalışan sınırı Manisa ölçeğinde zaten bir çok önemli firmayı kapsayacaktır. İkinci olarak, yerel sermayedarın önemli bir bölümü KOBİ sınırını aştığında OSB’nin düzenleme alanına dahil oluyor. Tekrar olacak ama belediyelerin teknik imkanları ve fon kaynakları, büyük sanayi kuruluşlarının ortak sorunlarını çözmek için yeterli değil.
Turizm konusunda, şehir merkezindeki restorasyon çalışmalarına ağırlık verilebilir. Teleferik ve Spil Dağı ile ilgili projelerin hayata geçirilmesi kritik önemde.
Yerel kalkınma çalışmalarında, son yıllarda Manisa’nın spor alanında kazandığı irtifaının altı çizilmeli. Manisa’da spor alanı ve sporcu sayısındaki artışlar, uluslararası organizasyonların Manisa’da gerçekleştirilmeye devam etmesiyle kalıcı hale gelmeli. Önümüzdeki yıl Süper Lig’de mücadele etmesini umduğumuz Manisaspor’un başarısı, yerel yönetimde seçilmiş aday için büyük bir şans olacak. Bu şansı Manisa lehine çevirmek için gerekli adımların atıldığını görmek seçmenin beklentisi.
Sağlık, turizm ve spor konusunda, kamu ve özel kesim yatırımlarına ihtiyaç var. Kamu yatırımlarında, yerel yöneticilerin ortak hareket etmeleri çok önemli. Kültür turizmi ile ilgili alanlarda uluslararası fonlardan yararlanmak mümkün. Manisa’dan daha az kültür varlığına sahip pek çok kent, bu imkanlardan faydalanabiliyor. Bu konuda, diğer kentlerde kurulu uzman ekiplerden yararlanmak için belediyelerin ciddi adımlar atması gerekiyor.
Birkaç yıldır belediyeler için de zorunlu hale gelen stratejik planlar, yerel kalkınma çalışmaları için bir fırsat oldu. Bu çalışmalar devam ederken, klasik belediye hizmetleri arasında dikkat çeken trafik ve çöp konusunda kalıcı çözümlerin sağlanması çok önemli. Belediyecilik eski belediyecilik değil ama, belediyelerin asli görevlerini en iyi şekilde ifa etmeleri tabi ki hala geçerli bir anlayış ve ihtiyaç.