Klasik bir Ramazan’a giriş yazısı neleri içermelidir diye düşünürken, döndüm dolaştım yine çadır tipi iftar sofralarında takıldım. Yoksa orucun faydaları, yardımlaşmanın önemi, nefsin terbiyesi diye girip bu sene Ramazan’da gıda fiyatları da artmadı ne güzel şeklinde bitirebilirdim.
Yardıma ihtiyaç duyan insanlar acaba canlı yayında görünmek ister mi?
Türkiye’nin her yerinde iftar çadırlarındaki manzaraları izliyoruz. Hayırseverler yiyecek-içecek giderlerini karşıladıkları organizasyonlara katılıyorlar. Yerel yönetimler bu konuya büyük destek veriyor. Sonuçta binlerce insan bir araya gelip, ücretsiz yemeklerle oruçlarını açabiliyor. Bu arada ulusal veya yerel olsun, çadırın içine kenarına hemen kameralar yanaşıp, Bilmem ne Belediyesi’nin verdiği bu hizmetten memnun musunuz? diye soruyor.
İftarlık konusunda çok daha pratik çözümler düşünülebilir. Ama, en güzeli, kişinin, kabını getirip yemeğini alabilmesi olurdu. Bir de iftar ikramını, bu kadar merkezileştirmeye gerek yok sanırım. Şehrin birden fazla yerinde yemek verilirse kalabalık daha az dikkat çeker.
7 Yıldızlı iftar!
“Maneviyat” kelimesi ile yan yana geldiğinde en normal karşılanacak sözcüklerden biri de “kanaatkarlık”. Söz konusu maneviyat, İslamiyet olunca, işin içine tasavvuf geleneği de giriyor ki kanaatkarlık daha bir zorunluluk halini alıyor. İçselleştirilen, kültür haline gelen dinsel formlar, diğer kültürel özelliklerle de etkileştikleri için, daha bölgesel bazen milli diyebileceğimiz şekle bürünüyorlar. Mesela, piyasa ekonomisi ile Protestan ahlakı arasındaki bağ herkesçe biliniyor. Bu mezhebin, farklı kültürlerdeki etkilerini şöyle bir düşününüz.
Her din, her mezhep, farklı coğrafyalarda farklı etkiler bırakabiliyor. Ramazan ayı, Ramazan sofraları ile ilgili “nerede o eski Ramazanlar” şikayetinin yanıtı, Ramazan’ın kültürel vurgusundan dini vurgusuna doğru bir kayma olduğu şeklinde yanıtlanabilir.
Enflasyonda tekstil ve gıda, endeksi aşağıya çekiyor
Enflasyonda beklentiler epey bozulmuşken, ağustos ayı fiyat endeksinin artmayıp, düştüğü açıklandı. Ramazan ayında da alışılmış zamlar yapılmadığına göre, petrol, elektrik ve doğalgaz gibi büyük girdileri izlemek önemli. Petrol fiyatı aşağıya sallandıkça dolar değer kazanıyor. Sonuçta bir varil petrolün dolar cinsinden fiyatı düşse de, düşüşün işe yarar gelmesi, dolardaki değer artışının oranına bağlı.
Gürcistan’daki savaş ve ardından gelişen olaylar nedeniyle, doğalgaz ve doğalgazdan üretilen enerji fiyatları konusunda iyimser olmak mümkün değil.