Anayasa Mahkemesi, yabancıların finansal yatırım araçlarından elde ettiği kârlara sıfır stopaj uygulamasını iptal etti. İptal edilen düzenlemeye göre, hisse senedi dışındaki işlemlerden yerli yatırımcılardan %10, yabancı yatırımcılardan ise sıfır oranında stopaj kesintisi yapılıyordu.
Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre, hükümet sıfır stopaj uygulaması konusunda yeni bir düzenlemeyi dokuz aylık süre içerisinde tamamlamak zorunda. Süre tamamlanmadan önce, hükümetin ya yabancıların işlemlerine de stopaj uygulamasına gitmesi, ya da yerli yatırımcının da sıfır oranından yararlanabilmesini sağlaması gerekiyor.
Tahminler, öngörüler..
CHP’nin açtığı dava sonucunda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla, yatırım indiriminde süre sınırlaması ve ücretlilerin de yüzde %35’lik vergi dilimine tabi tutulması hükümleri iptal edildi. Dava konusu olup, kesintiye tabi tutulan menkul değer işlemleri, bono, repo ve yatırım fonlarını kapsadığı için vergi uygulaması sonucunda hazine borçlanmalarında faiz oranını yukarıya doğru zorlayabileceği yönünde tahminlerde bulunuluyor.
Öte yandan, stopaj oranının yerli yatırımcılar için de sıfır oranına çekilmesi ile Maliye’nin gelir kaybının 600 Milyon TL’ye ulaşabileceği öngörülüyor.
Bu konuda önerilen formüller arasında “Tobin Vergisi” adı verilen, çok düşük oranlı vergilerin uygulanarak, mali piyasayı teşvik etmesi bulunuyor. Öyle anlaşılıyor ki özellikle uluslararası sermaye hareketlerinin arttığı dönemlerde hızlı sermaye giriş çıkışlarının yol açtığı çöküşleri önlemek için uygulanabilecek çeşitli seçenekler konusunda henüz bir fikir birliği sağlanmış değil.
Uğur Hocam, ne iyi ettiniz de bu web adresini verdiniz. Bizlere de böyle lezzetli yorumları okuyup, teşekkür etmek düşmekte. Yabancı sermayedar dostlarımızın nezdinde “gelinim sana bilezik aldım, kızım sana da alınacak korkma” mantalitesi, yerli yatırımcımıza bir gülümseme vesilesi olur mu? Umarım evet. Hani denildiği üzere; 9 ay bu kolay değil, sabreden derviş beklediğinin mükafatına erenmiş… Saygılarımla.
ilginiz için teşekkür ederim. yorumlarınızın devamını diliyorum. burada benim önerim breziya’nın uyguladığı sistemin benzeri veya tobin vergisi denilen genel bir uygulamanın yapılması.
Yıllardan beri Ortak Pazar’a girmek için uğraşmaktayız. Kanatimce demeyeyim ama gözlemlerin o yönde ki sadece Müslüman ülke olmamız nedeniyle biz Türkleri AB’ye almak istemiyorlar. Her nedense bizim siyasitçilerimiz girmek için adete kendilerini parçalıyorlar… Sizce girmemiz gerekiyor mu?
Ben kendi ekonomimizi güçlü tuttuktan sonra onların AB’ye almak için bizim kapıyı aşındırmalarını istiyorum. Ya siz neler düşünüyorsunuz?
Ben AB konusunda kişisel olarak henüz bir karar verebilmiş değilim. Çünkü bir çok yararlı uygulamaları Türkiye’ye kazandırdığı gibi, herkesin kolaylıkla görebildiği bir ayrımcılık politikası uyguladıkları da açık. Bence Türkiye’nin AB üyeliği için sürdürdüğü çabası ve sonuç alamaması Batı’nın çifte standardını göstermesi bakımından çok yararlı oluyor.