Manisa ve Çevre İllerde Konutların El Değiştirme Sayısı Arttı

Ev Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2009 yılı ikinci döneminde Türkiye’de 194.743 konut satış sonucu el değiştirdi. Türkiye genelindeki konut satışında 2009 yılının Ocak-Şubat-Mart aylarına göre %78,89 oranında artış gerçekleşti.

2009 yılı ikinci döneminde konut satışlarında 2008 yılının Nisan-Mayıs-Haziran aylarına göre %72,20 oranında artış gerçekleşti.

Dönemlik Konut Satış Sayıları

Yukarıdaki rakamların hesaplanmasında konut edinme sebepleri olarak;

  • Satış
  • Kat karşılığı temlik
  • Kat mülkiyetli / kat irtifaklı taşınmazlarda ana gayrimenkule şuyulanan hissenin satışı
  • Mahkeme Kararı ile satış
  • Satış suretiyle pay temliği
  • Vesayet altındaki kişilerin mallarının tasarrufu
  • Çıplak mülkiyet satışı ve 3. kişiye intifa devri
  • İntifa hakkını üzerinde tutarak çıplak mülkiyet satışı
  • İştirak ve paylı mülkiyette iştirakliye satış işlemleri kapsama dâhil ediliyor.  

Manisa’nın dâhil olduğu bölgedeki konut satışı 2009’un ilk çeyreğine göre %54,55 artmış görünüyor. Hesaplamalarda dikkate alınan ölçüler değerlendirildiğinde, ekonomik krizin mahkeme kararı ile satış ve borç ödeme amaçlı satışların el değiştirmeleri artırmasının etkili olabileceği anlaşılıyor.

Konut fiyatlarının son derece düşük seyrettiği günlerde konut satışlarının artması, yatırımcının faiz gelirlerinin düşmesi ile her krizde olduğu gibi, kriz sonrasında değerlenmesi beklenen konutlara yatırım yapmaya başladığını akıllara getiriyor.

Manisa ve Çevre İllerde Konutların El Değiştirme Sayısı Arttı” hakkında bir yorum

  1. Nedense kriz zamanında ihtiyaçların da kıtlaşacağı şeklinde bir anlayış vardır ama yalnış. Çünkü kriz zamanlarında krize boyun eğmemek ya da yaşamın geldiği boyutu atlatmak için krizi bahane etmemek içgüdüsüyle insanlar aslında farkında olmadan daha çok çalışmaya başlarlar… Daha çok kazanıp harcamalarını gerek kısarak gerek dengeleyerek ekonomik hayatta daha faal bir duruma gelebilirler… Bahsettiğiniz konu da bu durumla aynı doğrultudadır sanıyorum… Eh tabii emlak piyasasının etkin kalabilmek için indirimlere gitmesinin de payı vardır muhakkak… Bu istatistiksel verilerden bizi haberdar ettiğiniz için teşekkür ederiz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir