Ekonomi: Ner’de kalmıştık?

Enflasyon oranında direnç kırılmış görünüyor. Özellikle gıda fiyatlarında ve enerjideki değişim fiyat istikrarına destek oldu. Yine de enflasyon oranının bir süre daha dengeli seyrini izlemek gerekir. Çünkü, enerji fiyatı ve döviz kuru, çok kontrollü değişkenler değil. Dış koşullara bağlı olmaya devam ediyorlar.

Bu arada Türkiye ile IMF arasındaki 19 uncu stand-by anlaşmasının bakiye borcu 900 Milyon Dolar’a dek düştü. Sanırım 2013 Nisan’ında tümüyle ödenmiş olabilecek. Faiz haddi tarihi düzeylere geriledi. Kamu maliyesinde ve döviz stoğunda akut problemler yok. Yapısal sorunlar devam ediyor. Dış açık azalıyor. İşsizlik oranında da enflasyon benzeri bir eğilim görülüyor. Hükümet, tercihli bir ‘düşük büyüme profili’ çizerek yukarıda sayılan dengeleri sürdürmek istiyor.

‘Kararlı denge’, ‘kararsız denge’…

İyi haberlerle, istikrarlı ekonomiyi birbirine karıştırmamak için toplumsal dinamikleri gözden geçirelim. Ekonomiye yansıyan şekliyle bugünkü görünümü muhafaza edebilmek ve sürdürülebilir kılmak için hayata geçirilebilecek önlemler neler? Büyümeden fedakarlık ederek kurulan denge, kararlı bir model değil çünkü. Musluklar açıldığında ‘yine eski tas eski hamam’ devam edebilir. Dinamik bir toplum, daha kaliteli ürünler üretip-tüketmedikçe gerçek bir refah duygusunu yaşantılamayacak. Bugünkü eğitim ve ücret-kazanç düzeyiyle de daha kaliteli bir ekonomik döngü var edilemeyecek.

Ekonomide ‘Feda’ sezonu ne zaman bitecek?

Beşiktaş’ın zorlu ekonomik koşullar içerisinde oluşturduğu atmosfer, futbolcusundan taraftarına, yöneticisine kadar her kesimin belirli bir süre beklentilerini minimize etmesi üzerine inşa edildi. Şimdilik başarılı da olmuş görünüyor.

Ekonomide de, istatistikler, derecelendirme notları, uluslararası itibar, uzun bir ‘feda’ döneminin sonunda bu hale geldi.  İktisat politikası, finansal istikrar odaklı, gözetim eksenli varlığını sürdürdükçe, tüketicinin ve üreticinin bir nevi feda sezonuna devam edeceği işareti alınabilir. Reel kesimin iktisadi yöneliminde negatif algı sürüyor. Keza, tüketicinin de…

Ekonomide ‘feda’ sezonunun ne zaman biteceği?  sorusuna iki şekilde cevap verilebilir. 1-Bugünkü koşullar altında 2015 yılının sonuna, Orta Vadeli Program’ın tamamlanmasına dek. 2- Ekonominin tekrar etmeye meyilli kritik sorunlarını aşacak önlemlerin alınmasıyla, 2014 yılında yapılacak iki seçimin hemen ertesinde son bulmak üzere.

Haber Gazetesi 17. Yaşını kutladı…

Geçtiğimiz günlerde Haber Gazetesi yeni yaşını kutlarken yine Manisa dışındaydım. 2003 yılının Aralık ayında yazmaya başladığım Haber Gazetesi’nin her yıldönümü, benim için de bir bakıma kilometre taşı oluyor. Dokuz yıldır neredeyse her Perşembe günü öğle veya akşamüstünde ‘iki elimiz kanda olsa’ yazımızı kaleme alıp, her Cuma günü bu köşede okuyucularla buluşmaya devam ediyoruz. ‘Yazımız’ diyorum, çünkü; Her şart altında ‘Bu hafta neler oldu?’, ya da ‘Ne yazayım bu hafta? sorularına maruz kalan yakın çevredeki mağdur sayısı, Sayın Ali İhsan Ağar’ın yemeğe davet edip sonrasında unuttuğu boynu bükük köşe yazarlarının sayısı ile rekabet edebilecek çoklukta. Nice yıllara…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir