Manisa’nın Göç İstatistikleri Neyi Gösteriyor?

kahvehaneManisa’da ikamet edenlerin nereli oldukları kahvehaneler başta olmak üzere “atışın serbest”(!) olduğu her mekanda konuşulan konuların ilk on listesindedir. Neyse ki güncel resmi verileri gördük de rahatladık. Göç alışverişinde İzmir’le yakın ilişkimiz devam ediyor. En çok göçü İzmir’e veriyoruz. Bu arada en çok İzmir’den göç alıyoruz.

İşte size İzmir’le Manisa’nın bir iktisadi bütünlük içerisinde planlanması gereği için esaslı bir sebep daha.

Bir sanayi, turizm ve sağlık havzası olarak bütüncül planlama ne Manisa’yı ne de İzmir’i küçültür. Üstelik meşhur yerel baş belamız “ticari sızıntı” konusunda da Manisa’nın kayıplarını azaltır.

Gelelim hassas diğer konuya…

Yıllardır tevatür haline gelen bir başka göç masalı da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin Manisa’ya göç konusunda ön sırada olduğu yönündeydi. Fakat rakamlar aksini söylüyor. Nüfus kütüğü başka illerde olup da Manisa’da ikamet edenler sıralamasında Balıkesir birinci, İzmir ikinci sırada. Üçüncü sırada ise bir başka komşu il Kütahya yer alıyor. Hazırladığımız grafiği incelerseniz aslen Manisalı olmayanların fakat Manisa’da ikamet edenlerin yarısını bu üç ilden gelenler oluşturuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni iller itibariyle toplarsanız, bu toplamın hayli gerisinde kalıyor. Verilen kamu hizmetleri ve kent planlaması bakımından bu verilerin büyük önem taşıdığı ortada. Bizden söylemesi…

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre Manisa’nın nüfusu 1.316.750 kişidir. 2007-2008 yıllarına ait nüfus istatistiklerine göre Manisa’ya 38.301 kişi göç ederken, 35.458 Manisalı da başka şehirlere göç etmiştir. Belirtilen yıllarda Türkiye genelinde göç eden kişi sayısı ise toplam 2.273.492 kişi olarak saptanmış. Sıralamaya baktığımızda Manisa’ya göç veren belli başlı iller ve bu illerden gelen kişilerin sayıları şu şekilde:

gelen goc

Ankara 1.024 Antalya 943 Aydın 998 Balıkesir 2.601 Bitlis 611 Bursa 740 Denizli 933 Diyarbakır 836 Erzurum 824 İstanbul 2.376 İzmir 9.061 Konya 1.009 Kütahya 1.892 Mardin 772 Muğla 592 Muş 960 Uşak 1.025

Manisalıların göç ettiği belli başlı iller ve bu illere giden kişilerin sayıları ise şöyle:

giden goc

Ankara 1.011 Antalya 1.492 Aydın 1.100 Balıkesir 2.211 Bursa 1.352 İstanbul 2.856 İzmir 11.268 Kütahya 964 Muğla 941 Uşak 825

Bu tablolara göre Manisa’nın aldığı net göç rakamı 2.843 kişidir. Bu ise 2,16 net göç hızına (göç edebilecek her bin kişi için net göç sayısı) tekabül ediyor. Aldığı net göç rakamı Manisa’nın Türkiye’de en fazla göç alan 15. il olduğunu gösteriyor. Bu konuda Manisa’nın önünde yer alan iller ise sırasıyla şunlar: Antalya, Bursa, Ankara, İzmir, İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Muğla, Yalova, Eskişehir, Aydın, Balıkesir ve Sakarya.

Aşağıdaki tablo ise Manisa’da ikamet eden fakat Manisa dışında nüfusa kayıtlı olanların illere göre dağılımı veriyor:

nufusa kayitli olunan yer

Manisa’nın Göç İstatistikleri Neyi Gösteriyor?” hakkında 4 yorum

  1. Benim de merak ettiğim bir konuydu bu, gerçekten Manisa’nın özellikle Doğudan devamlı göç aldığını düşünüyordum. Araştırma il merkezini mi kapsıyor yoksa ilçeler de dahilmi; örneğin Salihli’de durum ne acaba?

  2. Araştırma ilçeleriyle beraber tüm Manisa’yı kapsamaktadır. Maalesef ilçeler bazında bir veriye sahip değilim. Şu adresten Türkiye çapında ve daha farklı konularda demografik bilgilere ulaşman mümkündür: TÜİK İlgin ve yorumun için teşekkür ederim.

  3. Bende Manisa’nın daha fazla göç aldığını, en azından Türkiye sıralamasında ön sıralarda yer aldığını sanıyordum. Memleketim olan Eskişehir’e Doğu illerinden çok göç var, bunu caddelerde gezerken bile anlıyorsunuz. Gelenlerin çoğuda niteliksiz, günü birlik işlerde çalışıyorlar.İki şehrin iklimini düşünecek olursak veriler daha şaşırtıcı geliyor.Eskişehir’de ısınma giderine aylık bütçenizin önemli bir kısmını ayırmanız gerekir. Bununda göç için belirleyici olduğunu düşünmüştüm.

  4. insanlık hali işte…mutlu olacağına inandığı yerde olmak ister insan hep… yaşamak için şehrimizi tercih eden insanların ticaret,sanayii,iklim,merkeze yakınlık v.b. coğrafik ve demografik unsurlarından çok kendilerini daha mutlu hissedebileceği,ekmek kavgasına daha iyi odaklanabileceği bir şehir olarak görmeleri ne güzel…

Yorumlar kapalı.