Dolardaki düşüş son günlerde gündemi işgal ediyor. Peki, Türk Lirası gerçekten değerleniyor mu?
Bu yazının kaleme alındığı 2 Mayıs 2016 tarihinden 3-4 gün önce uluslararası derecelendirme Kuruluşu FITCH bir rapor yayınladı. Analize göre Türkiye, “gelişmekte olan ülkeler” arasından seçilen 8 ekonomi içinde özel sektörün döviz borcu sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Döviz borcunun Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH) oranına göre yapılan sıralama, özel sektörün dövizdeki açık pozisyonunu (döviz cinsinden alacaklar ile döviz borçları arasındaki negatif fark) dengelemesi gerektiğini gösteriyor.
Dolarda devam etmesi şüpheli görülen süreçte özel sektörün döviz almasında ve borç geri ödemesinde yarar var. Bireysel yatırımcı da önümüzdeki bir iki aylık süreçte döviz alımına geçebilir.
Türkiye ekonomisini geliştiren diğer bir faktör de ihracat olmalı. Ekonomi Bakanlığının verilerine göre Türkiye’nin cari işlemler dengesi 2015 yılında sadece jeopolitik sorunlar nedeniyle 6 milyar dolar negatif etki ile karşı karşıya kalmış. Rusya ve Irak kaynaklı sorunların maliyeti 4,7 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Bu rakamların bir kısmı artık sona ermiş görünen petrol fiyatlarındaki düşüş trendinden de kaynaklanıyor olabilir.
Petrol ihraç eden ülkelerin geliri azaldığında Türkiye’nin bu ülkelere yaptığı ihracat da erozyona uğruyor. Siyasi anlaşmazlıklar ve terörün turizme olan maliyetleri de istatistiklere yansımaya başladı. Döviz girişini azaltacak bu faktörler alt alta yazıldığında kurlarla ilgili yaşanan bu ara dönemi fırsata çevirmek şart.
Enflasyon ve Büyüme
Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2016 yılı ile ilgili büyüme tahmini %3,5, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s ise %3,4 olarak açıkladı. %4 etrafında dolaşan rakamlara alışmış olsak da ihtiyaçlarımız ve potansiyelimiz itibariyle büyüme oranlarını %4,5 civarına çekmemiz gerekiyor. Dolardaki değer kaybı girdi maliyetlerini azaltacağı için ihracatta yeni bir fırsat penceresi açılabilir. Petrol fiyatlarındaki düşüş trendi sona ermiş göründüğüne göre turizm geliri de bu gelişmeden olumlu etkilenecektir.
Büyümek için dış kaynağa ihtiyaç duyan bir ekonomide hizmet sektörüne gerekli teşviklerin verilmesi gündemde daha çok yer tutmalıdır. Euro/Dolar paritesi ihracata ve büyümeye katkı yönünde gelişiyor.
Büyüme oranı bu yılki gibi potansiyelinin gerisinde kaldığında fiyat yapısını kontrol etmek kolaylaşacaktır. Yıl sonu enflasyon tahminini aşağıya doğru revize edip %8’e çekmekte yarar var.
Merkez Bankasının çiçeği burnunda başkanı Murat Çetinkaya, piyasalardaki atmosferi enflasyon ve faiz beklentisini düşürmek için değerlendirecektir. Yaz aylarının sonuna kadar devam etmesi muhtemel sürecin pozitif etkilerini çoğaltmak için öncelikli olan tedbirler, beklentileri iyileştirmek ve dövizdeki açık pozisyonu kapatmak olarak özetlenebilir.